Risotto z szafranem

Risotto z szafranem

Risotto z szafranem, wł. risotto allo zafferrano to przysmak kuchni włoskiej pochodzący z regionu Lombardia. Jest to jedno z moich ulubionych risotto. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przepisu na risotto z szafranem nie należy mylić z innym przepisem na risotto tj. alla milanese. Są to dwa różne dania.

risotto z szafranem

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
300-320 g ryżu do risotto Carnaroli lub Arborio
pół małej cebulki
50 g masła
50 g tartego sera grana padano + do posypania
2 g szafranu
ok. 1 l wywaru z kostki rosołowej warzywnej
sól do smaku
zielona pietruszka do ozdoby

Przygotowanie:
Przygotować wywar z warzywnej kostki rosołowej.

Na patelni roztopić połowę masła tj. 25 g i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodać ryż i podprażyć go, aż zacznie być przezroczysty. Następnie dolać wywar zakrywając nim ryż, posolić i gotować, dodając stopniowo gorący wywar. Mniej więcej w połowie gotowania dodać do ryżu szafran rozpuszczony w kilku łyżkach ciepłego wywaru. Dokończyć gotowanie, ciągle dolewając wywaru.

Risotto gotować ok. 18 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Po upływie tego czasu, zdjąć z ognia i dodać pozostałą część masła oraz tarty ser grana padano.

Risotto z szafranem rozłożyć na talerze, przyozdobić zieloną pietruszką.

Smacznego.


What are your thoughts?