Crostata orzechowa

Crostata orzechowa

Crostata orzechowa to ciasto łączące w sobie czekoladowo-orzechowy smak wraz z lekkim aromatem pomarańczy, a wszystko to na bazie ciasta brisée. Crostata orzechowa przygotowuje się w bardzo prosty sposób.

orzechowa crostata

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie ok. 35 minut
Porcja: okrągła forma do tart o średnicy 26 cm
Koszt: średni

Składniki:
1 opakowanie ciasta brisée
200 g czekolady gorzkiej
80 g mąki z orzechów laskowych
3 jajka
240 g cukru
100 ml śmietany kremówki
30 g gorzkiego kakao
30 g mąki
2 łyżki dżemu pomarańczowego
starta skórka z 1/2 pomarańczy
cukier puder do posypania
kawałki orzechów laskowych do dekoracji

Przygotowanie:
Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku z jedną łyżką wody. W misce ubić jajka z cukrem, dodać rozpuszczoną czekoladę, śmietanę, mąkę z orzechów laskowych, mąkę białą i kakao. Zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy i wymieszać.

Formę do tart wyłożyć ciastem brisée wraz z papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i rozsmarować na nim dwie łyżki dżemu pomarańczowego. Następnie wyłożyć krem czekoladowo-orzechowy.

Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut, następnie przez 5 minut podpiekając tylko od spodu.

Po upieczeniu ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem i przyozdobić kawałkami orzechów laskowych.

orzechowa crostata

Smacznego.


What are your thoughts?