Brownie z białą czekoladą

Brownie z białą czekoladą

Po prostu palce lizać brownie z białą czekoladą. Świetnie nadaje się do kawy, czy popołudniowej herbaty. Długo zachowuje świeżość. Brownie z białą czekoladą podbije podniebienia wszystkich.

brownie z białą czekoladą

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + około 30 minut pieczenie
Porcja dla 8-10 osób
Koszt: średni

Składniki:
250 g białej czekolady
150 g gorzkiej czekolady
50 g masła
3 jajka
200 g cukru
16 g cukru waniliowego
375 g mąki
125 g orzechów włoskich lub laskowych

Przygotowanie:
W garnuszku rozpuścić masło i dodać do niego podzieloną na cząstki połowę białej czekolady; wymieszać do otrzymania kremu.

Jajka ubić z dwoma rodzajami cukru i dodać do kremu z masła i czekolady. Dodać mąkę. Pozostałą część białej czekolady oraz czekoladę gorzką pokroić na mniejsze kawałki i również dodać do masy. Orzechy drobno posiekać i zmieszać z ciastem.

Ciasto przełożyć do prostokątnej lub kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Jeśli wierzch ciasta za bardzo się zrumieni, przykryć go folią aluminiową.

Smacznego.


What are your thoughts?