Ryż z suszonymi morelami

Ryż z suszonymi morelami

Ryż z suszonymi morelami to przepyszna i lekka sałatka łącząca w sobie trzy rodzaje ryżu oraz tytułowe suszone morele oraz orzechy włoskie. Jej dość egzotyczny smak na pewno podbije podniebienia Waszych gości. Ryż z suszonymi morelami przygotowuje się w prosty sposób. Można od razu przygotować go więcej, ponieważ jedzony na drugi dzień, smakuje jeszcze lepiej.

ryż z suszonymi morelami

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ponad 60 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
100 g ryżu dzikiego
100 g ryżu naturalnego (brązowego)
100 g ryżu basmati
2-3 łyżki drobno posiekanej cebulki (opcjonalnie)
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
12 suszonych moreli
100-120 g obranych orzechów włoskich
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:
5-6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:
Ugotować oddzielnie trzy rodzaje ryżu, zgodnie z przepisami na opakowaniach. Odcedzić, przelać zimną wodą, przełożyć do miski, dodać łyżkę oliwy z oliwek i przestudzić około 20-30 minut.

Następnie dodać drobno posiekaną pietruszkę i opcjonalnie cebulkę, pokrojone na mniejsze kawałki morele i orzechy włoskie.

Wszystkie składniki wymieszać.

W małej miseczce wymieszać oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, cukier brązowy; dodać do ryżu i wymieszać.

Ryż z suszonymi morelami doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.


What are your thoughts?