Crostata z gruszkami i ricottą

Crostata z gruszkami i ricottą

Crostata z gruszkami i ricottą to jeden z klasyków kuchni włoskiej. Jest bardzo smaczna i delikatna w smaku. Dzięki kremowemu nadzieniu, crostata z gruszkami i ricottą, rozpływa się w ustach.

crostata z gruszkami i ricottą

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie ok. 40-45 minut
Porcja: okrągła forma do tart o średnicy 24-26 cm
Koszt: średni

Składniki na ciasto:
350 g mąki
150 g masła
100 g drobnego cukru
16 g cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
1 jajko

Składniki na krem:
400 g ricotty
100 g cukru
16 gram cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
1 duża gruszka lub 2 małe
tarta skórka z 1/2 cytryny

Dodatkowo:
cukier puder do posypania crostaty

Przygotowanie ciasta:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto aż jego konsystencja będzie gładka. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na min. 30 minut.

Przygotowanie kremu:
Ricottę wyłożyć na sitko i odcedzić z nadmiaru wody przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

W misce wymieszać ricottę wraz z cukrem, cukrem waniliowym, startą skórką z cytryny i porządnie wymieszać widelcem. Dodać lekko roztrzepane jajko i kontynuować mieszanie aż krem będzie jednolity.

Gruszkę umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do kremu z ricotty i wymieszać.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, zdjąć górny papier. Formę wyłożyć ciastem wraz z dolnym kawałkiem papieru do pieczenia, tak by boki formy były pokryte ciastem. Ciasto nakłuć widelcem. Wyłożyć krem z ricotty i gruszek. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć nią krem. Posklejać boki.

Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40-45 minut aż wierzch ciasta się zarumieni.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Crostata z gruszkami i ricottą może być przechowywana w lodówce przez 3 dni.

Smacznego.


What are your thoughts?