Mini bruschette z szynką parmeńską

Mini bruschette z szynką parmeńską

Super szybkie w przygotowaniu mini bruschette z szynką parmeńską, serem pecorino i pomidorkami. Chrupiące i bardzo smaczne mini bruschette z szynką parmeńską są idealne jako przystawka do kolacji z przyjaciółmi, a także jako akompaniament do aperitivo. A jeśli nie macie pomysłu co zjeść na kolację, to bruschette te mogą być substytutem kolacyjnych kanapek.

mini bruschette z szynką parmeńską

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
12 małych kromek bułki bagietki lub innego pieczywa
ząbek czosnku
1-2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
12 małych plasterków sera pecorino
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni i włożyć do niego kromki pieczywa. Piec ok. 5 minut do momentu aż zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika i każdą z kromek potrzeć obranym ząbkiem czosnku.

Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem; obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać odrobinę oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku.

Na każdej kromce ułożyć kilka kawałków pomidora, pół plasterka szynki parmeńskiej i mały plasterek sera pecorino.

Podawać letnie.

Smacznego.


What are your thoughts?