Bucatini z sosem amatriciana

Bucatini z sosem amatriciana

Bucatini z sosem amatriciana to jedno z tradycyjnych włoskich dań. Przepis ten pochodzi z małej miejscowości znajdującej się w regionie Lacjum – Amatrice, gdzie danie to niegdyś przygotowywano na bazie spaghetti. Na przestrzeni lat przepis ten uległ jednak małym modyfikacjom.
Dawno temu było to danie biednych, głównie pasterzy, podawano je in bianco, czyli bez sosu pomidorowego. Składało się jedynie z makaronu spaghetti, boczku i sera pecorino.
Obecnie bucatini z sosem amatriciana to danie typowe dla kuchni rzymskiej. Jest to bardzo smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu primo piatto.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja dla 2 osób
Koszt: średni

Składniki:
200 g makaronu bucatini (może być też spaghetti)
75-100 g boczku
papryczka chili (może być świeża lub suszona)
pół szklanki białego wina
200-250 g pomidorów pelati
ok. 40 g tartego sera pecorino romano
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron bucatini ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć boczek wraz z papryczką chili, aż zacznie się przyrumieniać. Następnie dolać pół szklanki białego wina i poczekać aż ono wyparuje. Podsmażony i odsączony z oliwy boczek przełożyć do miseczki i trzymać w cieple.

Na tej samej patelni podsmażyć rozgniecione widelcem pomidory pelati przez ok. 10-15 minut aż się rozgotują; dodać sól do smaku. Gdy sos pomidorowy jest gotowy dodać podsmażony wcześniej boczek. Zdjąć z ognia. Dodać ugotowany makaron bucatini. Wymieszać wszystkie składniki. Zetrzeć trochę sera pecorino i doprawić pieprzem do smaku.

Smacznego.


What are your thoughts?