Crostata cytrynowa

Crostata cytrynowa

Crostata cytrynowa to ciasto o delikatnym smaku i świeżym zapachu cytryn. Jako dodatek do tego ciasta świetnie będzie pasował włoski likier limoncello lub krem limoncello.

crostata cytrynowa

Trudność: średnie
Czas przygotowania: ok. godziny
Porcja: okrągła forma do tart o średnicy 24-26 cm
Koszt: średni

Składniki na ciasto:
350 g mąki
125 g cukru
100 g masła
2 jajka

Składniki na krem:
200 g cukru
25 g mąki
400 ml mleka
4 żółtka
1 cytryna

Przygotowanie:
W misce wymieszać jajka z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło oraz mąkę. Zagnieść ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

W międzyczasie przygotować krem. W garnuszku podgrzać mleko wraz ze skórką cytryny.

W misce wymieszać mikserem żółtka, cukier i mąkę. W ten sposób otrzymany krem przełożyć do garnuszka i podgrzewać, jednocześnie powoli dolewać mleko (z którego wcześniej została usunięta skórka cytryny). Cały czas mieszać. Na koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować na szerokość formy, tak by pokryć ciastem także jej boki (formę wysmarować masłem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto nakłuć widelcem, następnie wyłożyć na nie przestudzony krem cytrynowy. Pozostałą część ciasta również rozwałkować na okrąg i przykryć nim krem. Posklejać boki crostaty.

Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.

Po ostudzeniu crostatę cytrynową posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?