Strucla z kiełbasą i ricottą

Strucla z kiełbasą i ricottą

Strucla z kiełbasą i ricottą to szybkie do zrobienia danie, idealne na drugie danie obiadowe lub kolację. Strucla z kiełbasą i ricottą to ragù przyrządzone z surowej kiełbasy, z dodatkiem ricotty i pomidora, zawinięte w ciasto francuskie.

 Strucla z kiełbasą i ricottą

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie 20-25 minut
Porcja dla 6 osób
Koszt: średni

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
400 g surowej kiełbasy
200 g ricotty
1 średni pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
pół małej cebulki
1 jajko
1/2 szklanki wina (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
sól do smaku
zioła prowansalskie lub rozmaryn

Przygotowanie:
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.

Surową kiełbasę pozbawić skórki, mięso rozgnieść na mniejsze kawałki i dołożyć na patelnię z podsmażoną cebulką. Dodać pomidora pokrojonego w kostkę; doprawić do smaku solą i ziołami prowansalskimi; podsmażyć ok. 3-4 minut. Opcjonalnie dolać pół szklanki białego wina i gotować wszystko kolejne 10-15 minut do momentu aż tłuszcz i wino wyparują.

Gotowy farsz do strucli przełożyć do miski i przestudzić. Dodać ricottę i wymieszać.

Ciasto francuskie rozłożyć i rozsmarować na nim roztrzepane białko pozostawiając z każdej strony 1-2 cm margines.

Na środek wyłożyć farsz z kiełbasy i ricotty; zawinąć ciasto w struclę. Na wierzchu posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Struclę z kiełbasą i ricottą naciąć nożem i piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut aż wierzch się zarumieni.

Smacznego.


What are your thoughts?