Rustykalna tarta ze szpinakiem

Rustykalna tarta ze szpinakiem

Rustykalna tarta ze szpinakiem, we Włoszech znana jako scarpazzone emiliano di spinaci lub erbazzone, jest typowa dla Regionu Emilia-Romania. Na jej przygotowanie nie potrzeba wiele czasu. Składa się z tzw. pasta matta, czyli ciasta zrobionego na bazie mąki z dodatkiem wody i masła bądź oliwy. Ciasto to jest podobne do polskiego ciasta na pierogi. Farsz stanowi szpinak z dodatkiem boczku i parmezanu. Rustykalna tarta ze szpinakiem może być podana jako przystawka, czy jako danie kolacyjne. Bez boczku, rustykalna tarta ze szpinakiem, będzie odpowiednia dla wegetarian.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 30 minut + chłodzenie ciasta w lodówce 30 minut + pieczenie 40-45 minut
Porcja: okrągła forma do tart o średnicy 24 cm
Koszt: średni

Składniki na ciasto:
300 g mąki
1 łyżka oliwy (zamiennie może być masło lub smalec)
120 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek do posmarowania

Składniki na farsz:
450 g mrożonego szpinaku
30-50 g cebuli dymki, czy też normalnej cebuli lub pora
75 g boczku
50 g tartego parmezanu
50 g ricotty (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ciasta:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto do otrzymania gładkiej konsystencji. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

Przygotowanie farszu:
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną drobno cebulkę wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem i podsmażyć do momentu aż się zarumieni. Następnie cebulkę i boczek przełożyć do miseczki, i na tej samej patelni rozmrozić i podsmażyć szpinak (zgodnie z przepisem na opakowaniu).

Gdy szpinak jest gotowy dodać do niego podsmażoną wcześniej cebulkę i boczek; wymieszać. Dodać starty ser parmezan i opcjonalnie ser ricotta. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ponownie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa cienkie okręgi. Okrągłą formę do tart wyłożyć papierem do pieczenia, na to położyć jedną z rozwałkowanych części ciasta, tak by również boki formy były pokryte ciastem. Nakłuć widelcem i wyłożyć farsz ze szpinaku. Farsz przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Posklejać boki. Wierzch tarty nakłuć widelcem i posmarować oliwą z oliwek.

Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 40-50 minut do zarumieniania.

Przed podaniem rustykalną tartę ze szpinakiem przestudzić.

Smacznego.


What are your thoughts?