Strucla z jabłkami all’italiana

Strucla z jabłkami all’italiana

Strucla z jabłkami all’italiana to banalnie prosty przepis na bardzo smaczny deser. Jeśli nie macie czasu, a spodziewacie się gości, to ciasto będzie idealne. Potrzebne do niej są ciasto francuskie, jabłka, odrobina dżemu, rodzynki, orzeszki piniowe, trochę cukru, jajko i szczypta cynamonu oraz około 20 minut na przygotowanie. A strucla z jabłkami upiecze się już w piekarniku sama.

strucla z jabłkami

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + 30 minut pieczenie
Porcja dla 8 osób
Koszt: niski

Składniki:
1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego
2 jabłka
garść rodzynek
garstka orzeszków piniowych
2-3 łyżki cukru
dżem do posmarowania ciasta francuskiego, może być np. jabłkowy, morelowy, brzoskwiniowy
1 jajko
szczypta cynamonu
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozłożyć. Posmarować dżemem, pozostawiając marginesy.

Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, następnie rozłożyć równomiernie na cieście francuskim. Posypać cukrem, na to rozsypać rodzynki i orzeszki piniowe, dodać szczyptę cynamonu.

Ciasto francuskie wraz z farszem zawinąć, tak by powstała strucla.

Jajko roztrzepać i posmarować nim wierzch strucli. Piec w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Po upieczeniu, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?