Sałatka zbożowa z cukinią

Sałatka zbożowa z cukinią

Sałatka zbożowa z cukinią to zdrowe danie łączące w sobie ziarna orkiszu i jęczmienia oraz warzyw. Jest to bardzo lekki i dietetyczny posiłek. Sałatka zbożowa z cukinią idealnie nadaje się na samodzielny posiłek w upalne dni lub jako dodatek do mięsa.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ponad 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
120 g ziarna orkiszu
120 g ziarna jęczmienia
2 średniej wielkości ziemniaki
2 małe cukinie
50 g płatków parmezanu
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziarna orkiszu i jęczmienia ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu; odcedzić i ostudzić. Zamiast mieszać orkisz z jęczmieniem, sałatkę tę można zrobić z jednego rodzaju ziarna.

Ugotowany orkisz i jęczmień przełożyć do miski i dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszać.

Ziemniaki umyć i ugotować w skorupkach w osolonej wodzie. Następnie obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do ziaren.

Cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć je ok. 5-7 minut, następnie dodać do reszty składników.

Na odpowiedniej tartce zetrzeć płatki parmezanu i dodać do sałatki.

Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego.

 


What are your thoughts?