Muffiny z masłem orzechowym

Muffiny z masłem orzechowym

Muffiny z masłem orzechowym to prosty i szybki deser dla całej rodziny. Smaczna przekąska w ciągu dnia, a także świetny pomysł na „coś słodkiego” na piknik.

muffiny z masłem orzechowym

Trudność: łatwe
Czas przygotowania 15 minut + pieczenie ok. 25 minut
Porcja na 10-12 muffinów
Koszt: średni

Składniki:
230 g mąki
60 g masła
100 g masła orzechowego
200 g cukru trzcinowego
2 jajka
100 ml mleka
8 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu waniliowego
opcjonalnie 50 g kropelek czekoladowych

Przygotowanie:
W jednej misce przygotować masło orzechowe, dodać jajka i wymieszać ręczną trzepaczką. Następnie dolać mleko, kontynuować mieszanie.

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i dodać do powyższych składników.

Do drugiej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier trzcinowy i wymieszać.

Płynne składniki wlać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką. Do ciasta można dodać kropelki czekoladowe.

Ciasto wlać do wyłożonych papilotkami form na muffiny, wypełniając je do 2/3 wysokości.

Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

muffiny z masłem orzechowym

Smacznego.

 


What are your thoughts?