Crostata z dżemem truskawkowym

Crostata z dżemem truskawkowym

Crostata to jedno z popularniejszych ciast we Włoszech. Przyrządza się ją szybko i jest bardzo smaczna. Jej bazę stanowi kruche ciasto, a dodatkiem do niego może być dżem, krem czy też nutella. Generalnie to, co kto lubi.
Crostata z dżemem truskawkowym jest idealna do porannej kawki lub na podwieczorek dla dzieci.

Crostata z dżemem truskawkowym

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie ciasta 30 minut w lodówce + ok. 40 minut pieczenie
Porcja: okrągła forma o średnicy 25 cm
Koszt: niski

Składniki na ciasto:
150 g masła w temperaturze pokojowej
300 g mąki
100 g cukru pudru + 2 łyżki cukru waniliowego
1 jajko + 1 żółtko

Dodatkowo:
250-300 g dżemu truskawkowego
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować kulkę, owinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Następnie 2/3 ciasta rozwałkować na okrąg, tak by pokrył on dno i boki formy.

Przykryć papierem do pieczenia, wysypać fasolę i podpiec spód ciasta w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15-20 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier do pieczenia wraz z fasolą i wyłożyć na nie dżem.

Pozostałą część ciasta również rozwałkować, powycinać paski i ułożyć je na wierzchu ciasta tworząc a’la kratkę.

Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 15-20 minut aż wierzch ciasta się zarumieni.

Crostatę z dżemem truskawkowym wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

 


What are your thoughts?