Crumble z nutellą

Crumble z nutellą

Oto prosty przepis na pyszne crumble z nutellą. Kruche ciasto z dodatkiem kakao i mąki owsianej, w środku krem z nutelli i ricotty, a na wierzchu chrupiąca kruszonka. To prawdziwa poezja smaku.

crumble z nutellą

crumble z nutellą

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie 30-35 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 24-26 cm
Koszt: średni

Składniki na ciasto:
300 g mąki
80 g mąki owsianej
125 g masła
100 g cukru
20 g gorzkiego kakao
2 jajka
8 g proszku do pieczenia

Składniki na krem:
250 g ricotty
250 g nutelli

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Do miski wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, kakao oraz jajka i zagnieść ciasto.

1/3 ciasta odłożyć na bok, a z pozostałe 2/3 rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na okrąg o średnicy formy, tak by jej boki również były pokryte.

Formę wyłożyć ciastem, pozostawiając pod spodem papier do pieczenia. Górny kawałek papieru do pieczenia zdjąć. Ciasto nakłuć widelcem.

Nutellę wraz z ricottą wymieszać. Jeśli nutella jest zbyt gęsta, można ją wstawić na 20 sekund do mikrofalówki. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Na wierzch rozkruszyć pozostałą część ciasta, tak by powstała kruszonka – crumble.

Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30-35 minut.

Crumble z nutellą ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?