Letnia sałatka z płatkami parmezanu

Letnia sałatka z płatkami parmezanu

Letnia sałatka z płatkami parmezanu to pyszne zestawienie smaków, w sam raz na upalne dni. Prosta do przyrządzenia, letnia sałatka z płatkami parmezanu, dodatkowo z pomidorkami koktajlowymi, kukurydzą i bresaolą może stanowić dodatek do głównego dania, jak też samodzielne danie fit z dodatkiem grzanek.

Sałata z rukolą, bresaolą i płatkami parmezanu

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:*
125 g mieszanej sałaty
50 g rukoli
16 pomidorków koktajlowych
100 g bresaoli
mała puszka kukurydzy
50-70 g płatków parmezanu
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie glassa gastronomiczna

* ilość składników można regulować zgodnie z własnym gustem.

Przygotowanie:
Sałatę i rukolę opłukać, następnie osuszyć. Przełożyć do dużej miski. Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki. Dodać do sałaty. Następnie dodać opłukaną wcześniej kukurydzę.

Bresaolę „postrzępić” na mniejsze kawałki i dodać do sałaty.

Na odpowiedniej tarce zetrzeć płatki parmezanu i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatę z rukolą i płatkami parmezanu można polać na wierzchu glassa gastronomiczną.

Smacznego.


What are your thoughts?