Ciasto śmietanowe

Ciasto śmietanowe

Oto banalnie prosty i szybki przepis na pyszne ciasto śmietanowe. Idealne do konsumpcji o każdej porze dnia.
Czy to do filiżanki kawy lub herbaty, czy na podwieczorek, ciasto śmietanowe jest zawsze jak znalazł. Do tego samo przygotowanie zajmuje niewiele czasu.

ciasto śmietanowe

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + 35-40 minut pieczenie
Porcja na okrągłą formę o średnicy 20-22 cm lub na formę do babki o średnicy 17 cm
Koszt: niski

Składniki:
250 ml śmietany kremówki
2 jajka
180 g mąki
120 g cukru
8 g proszku do pieczenia
tarta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego lub 16 g cukru waniliowego
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W jednej misce ubić mikserem śmietanę i wstawić do lodówki. W drugiej misce ubijać jajka wraz z cukrem przez ok. 5 minut, do otrzymania puszystej i gładkiej konsystencji. Dodać aromat waniliowy i startą skórkę z cytryny.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do kremu z jajek i cukru. Mieszać na niskich obrotach.

Następnie dodać ubitą wcześniej bitą śmietanę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Piec w temperaturze 160-170 stopni ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Ciasto śmietanowe posypać cukrem pudrem i zajadać ze smakiem.


What are your thoughts?