Tagliatelle z cukinią i śmietaną

Tagliatelle z cukinią i śmietaną

Makaron tagliatelle z cukinią i śmietaną przygotowuje się bardzo szybko, a zjada jeszcze szybciej. Smakowitość tego dania polega na jego prostocie, zarówno w gotowaniu, jak i w składnikach.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na 4 osoby
Koszty: niski

Składniki:
300-320 g makaronu tagliatelle
200 ml śmietany do gotowania
2 średnie cukinie
cebula według uznania
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
tarty parmezan lub grana padano

Przygotowanie:
Cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Następnie dodać pokrojoną w plasterki cukinię, posolić i dusić ok. 5 minut aż zacznie być miękka. Dodać śmietanę i wszystko podgrzać ok. 1 minuty.

Makaron tagliatelle ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu; odcedzić i dodać na patelnię z przygotowanym sosem. Wymieszać i jeszcze raz podgrzać ok. 1 minuty.

Gotowe tagliatelle z cukinią rozłożyć na talerze, posypać pieprzem i tartym serem.

Smacznego.


What are your thoughts?