Risotto z kwiatami dyni

Risotto z kwiatami dyni

Oto prosty przepis na smaczne risotto z kwiatami dyni.
Risotto z kwiatami dyni to szybki obiad dla całej rodziny. Nawet maluchy zjedzą je ze smakiem. Do risotto z kwiatami dyni można dodać drobno pokrojoną cukinię, wtedy danie będzie „bogatsze” w składniki.

 risotto z kwiatami dyni

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ponad 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
320-350 g ryżu do risotto Arborio lub Carnaroli
14-16 kwiatów dyni (zamiast mogą być kwiaty cukinii)
ok. 1 l wywaru z warzyw lub kostki rosołowej
1/2 szklanki białego wina (opcjonalnie)
cebula według uznania
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
1-2 łyżki tartego parmezanu + do posypania
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kwiaty dyni namoczyć w misce z wodą i zostawić na kilka minut, by wypłynęli ewentualni i niepożądani mieszkańcy. Następnie opłukać pod bieżącą wodą, odciąć ogonki i delikatnie usunąć pręciki. Osuszyć ręcznikiem kuchennym.

Kwiaty dyni pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni  rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulkę. Dodać kwiaty dyni i wymieszać z podsmażoną cebulą.

Dodać ryż, podprażyć aż zacznie być przezroczysty. W tym momencie (opcjonalnie) można dodać pół szklanki białego wina i zaczekać aż wyparuje. Następnie dolać wywar z warzyw, tak by zakrył ryż.

Risotto z kwiatami dyni mieszać od czasu do czasu, by nie przywarło. Gdy wywar z warzyw wyparuje, dolewać kolejny.

Gotować ok. 16-18 minut do całkowitego wchłonięcia płynu.

Gdy risotto jest gotowe dodać masło i starty parmezan, posolić (uwaga, żeby nie przesolić, ponieważ parmezan sam w sobie jest już słony). Wymieszać. Rozłożyć na talerze. Posypać pieprzem i tartym parmezanem.

Smacznego.


What are your thoughts?