Crostata crumble z czereśniami i ricottą

Crostata crumble z czereśniami i ricottą

Crostata crumble z czereśniami i ricottą to kruche ciasto z nadzieniem z sera ricotta oraz czereśni, posypane pyszną chrupiącą kruszonką. Przy tym cieście trzeba się odrobinę więcej napracować, ale efekt jest tego wart.

crostata crumble

Trudność: średnia
Czas przygotowania: ponad 30 minut + pieczenie ok. 60 minut
Porcja: tortownica o średnicy 22-24 cm
Koszt: średni

Składniki na kruche ciasto:
150 g miękkiego masła
100 g cukru
1 jajko
300 g mąki

Składniki na crumble:
50 g zimnego masła
30 g cukru trzcinowego
60 g mąki

Składniki na krem:
300 g ricotty
40 g masła
2 jajka
70 ml śmietany kremówki
70 g cukru
torebka cukru waniliowego (16 g)
1 łyżeczka tartej skórki z cytryny oraz 2 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:
200-250 g czereśni
cukier puder do posypania:

Przygotowanie kruchego ciasta:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Jeśli ciasto się klei, podsypywać mąką. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Przygotowanie crumble:
Do miski włożyć pokrojone w kostkę zimne masło, wsypać cukier trzcinowy oraz mąkę. Wszystkie składniki ugniatać palcami, tak by powstały z nich okruchy. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.

Czereśnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oderwać ogonki, wyjąć pestki i przekroić na pół.

Przygotowanie kremu:
Masło rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, następnie ostudzić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i wstawić do lodówki.

Do żółtek dodać cukier, cukier waniliowy, łyżeczkę startej skórki z cytryny, 2 łyżeczki soku z cytryny, ricottę i śmietanę kremówkę. Wymieszać mikserem. Następnie dodać roztopione masło, wymieszać. Dodać ubite na sztywną pianę białka i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.

Przygotowanie crostaty crumble:
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na okrąg, tak by pokryć dno tortownicy o średnicy 22-24 cm oraz jej boki na wysokość ok. 4-5 cm.

Tortownicę nasmarować masłem i posypać mąką; wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolę. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 minut.

Ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć papier do pieczenia i fasolę. Na ciasto wyłożyć krem z ricotty, na nim ułożyć przygotowane wcześniej czereśnie, na wierzchu rozsypać crumble.

Wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 170 stopni i piec ok. 60 minut (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto ostudzić. Przed podaniem crostata crumble powinna być schłodzona w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Posypać cukrem pudrem.

crostata crumble

Smacznego.


What are your thoughts?