Ciasto z czereśniami

Ciasto z czereśniami

Ciasto z czereśniami to pyszne i delikatne ciasto. Idealne na podwieczorek lub do pogryzania przy kawie. Ciasto z czereśniami na pewno podbije podniebienia całej Waszej rodziny. Jego dodatkowym atutem jest to, że na jego przygotowanie nie potrzeba wiele czasu.

ciasto z czeresniami

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie 30 minut
Porcja: tortownica o średnicy 22-24 cm
Koszt: niski

Składniki:
300 g czereśni
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
200 g mąki
16 g proszku do pieczenia
100 ml oleju
40 g zimnego masła
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Czereśnie, umyć, wyjąć pestki i przekroić na pół.

Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijać do otrzymania gładkiej i jasnej konsystencji.

Następnie stopniowo dodawać przesianą wcześniej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszać mikserem na mniejszych obrotach.

Dolać olej i dodać zimne, pokrojone w kostkę masło; wymieszać.

Dodać do ciasta przygotowane wcześniej czereśnie i delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Piec w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto z czereśniami ostudzić i posypać cukrem pudrem.

ciasto z czeresniami

Smacznego.


What are your thoughts?