Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami to „letnie” ciasto z wykorzystaniem owoców sezonowych. Lekkie i delikatne w smaku. Świetnie nadaje się na śniadanie czy jako akompaniament do kawy. Ciasto brzoskwiniowe mogą też bez obaw jeść uczuleni na mleko.

ciasto z brzoskwiniami

ciasto z brzoskwiniami
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie 40 minut
Porcja na tortownicę o średnicy 22 cm
Koszt: niski

Składniki:
3 średniej wielkości brzoskwinie (poza sezonem, do tego ciasta można użyć brzoskwiń w syropie)
200 g cukru
3 jajka
200 g mąki
16 g proszku do pieczenia
100 ml oleju
starta skórka z jednej cytryny bio

Przygotowanie:
Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na durszlak i pozostawić do odcedzenia.

W międzyczasie mikserem ubić jajka wraz z cukrem aż konsystencja będzie gładka i jasna. Dodać olej i startą skórkę z cytryny. Wymieszać.

Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Kawałki brzoskwiń osuszyć ręcznikiem kuchennym i obtoczyć w mące, by podczas pieczenia nie opadły na dno. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 40 minut.

Smacznego.


What are your thoughts?