Jęczmień z tuńczykiem i mozzarellą

Jęczmień z tuńczykiem i mozzarellą

Jęczmień z tuńczykiem i mozzarellą to bardzo zdrowy, lekki i łatwy, do przyrządzenia posiłek. Ziarno jęczmienia świetnie komponuje się z tuńczykiem, serem mozzarella i pomidorkami. Delikatny smak tego dania podbije Wasze podniebienia.

jęczmień z tuńczykiem i mozzarellą

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + gotowanie ziarna jęczmienia
Porcja dla 2-3 osób
Koszt: średni

Składniki:
250 g ziarna jęczmienia perłowego
20 pomidorków koktajlowych
200 g tuńczyka w oleju (lub sosie własnym)
150-200 g mini kulek mozzarelli
1 mała czerwona cebulka
listki bazylii
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziarno jęczmienia ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, polać zimną wodą, przełożyć do miski i dodać 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać.

Kulki mozzarelli wyłożyć na durszlak i odcedzić. Tuńczyka odsączyć z oleju i rozgnieść widelcem. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół lub pokroić w ćwiartki. Cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki dodać do wcześniej ugotowanego ziarna jęczmienia i wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.

Przed podaniem jęczmień z tuńczykiem i mozzarellą udekorować kilkoma listkami bazylii.

Smacznego.

 

 


What are your thoughts?