Kruche ciasto z morelami

Kruche ciasto z morelami

Kruche ciasto z morelami to pomysł na szybkie i smaczne ciasto z wykorzystaniem sezonowych owoców. Amatorzy moreli będą zachwyceni tym ciastem. Jego dodatkowym atutem jest to, że jest proste do przygotowania.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 60 minut + pieczenie ok. 30 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 22 cm
Koszt: niski

Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki
100 g masła
80 g cukru
2 jajka
8 g proszku do pieczenia
1/2 torebki cukru waniliowego

Składniki na dżem morelowy:
18 dojrzałych moreli
100 g cukru
1/2 torebki cukru waniliowego
łyżeczka masła

Przygotowanie kruchego ciasta:
Do miski włożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy i zacząć wygniatać ciasto. Kiedy ze składników zaczną tworzyć się okruchy, wbić jajka i dalej zagniatać ciasto, aż jego konsystencja będzie jednolita i gładka.

Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Przygotowanie dżemu morelowego:
Morele umyć, wyjąć z nich pestki i pokroić na ćwiartki.

W garnku lub głębokiej patelni rozpuścić łyżeczkę masła, następnie włożyć przygotowane morele. Dodać cukier i cukier waniliowy. Dusić ok. 25-30 minut mieszając od czasu do czasu. Kiedy dżem będzie gotowy, zdjąć z ognia i przestudzić.

Okrągłą formę do tart wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto podzielić na pół. Jedną z części rozwałkować i wyłożyć nią formę. Ciasto nakłuć widelcem. Następnie wyłożyć przygotowany wcześniej dżem. Na wierzch pokruszyć pozostałą część ciasta.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut.

Kruche ciasto z morelami ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.

kruche ciasto z morelami

Smacznego.


What are your thoughts?