Sałatka orkiszowa z gorgonzolą

Sałatka orkiszowa z gorgonzolą

Pyszna i zdrowa sałatka orkiszowa z gorgonzolą. Odpowiednia zarówno na obiad, jak i jako dodatek np. do grillowanego mięsa. sałatka orkiszowa z gorgonzolą to jedna z moich ulubionych. Polecam do wypróbowania.

sałatka orkiszowa z gorgonzolą

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ponad 60 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
250-300 g ziarna orkiszu
100 g rukoli
1 zielone jabłko (Granny Smith)
150 g pikantnego sera gorgonzola
50 g obranych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie 1-2 łyżki białego octu winnego

Przygotowanie:
Ziarno orkiszu ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miski; dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Ostudzić.

Rukolę umyć i osuszyć. Jabłko umyć, wydrążyć środek i pokroić na mniejsze kawałki. Ser gorgonzola pokroić w kostkę.

Orzechy włoskie drobno posiekać.

Zmieszać 2-3 łyżki oliwy z oliwek z 2 łyżkami miodu i opcjonalnie octem winnym.

Powyższe składniki dodać do ugotowanego wcześniej ziarna orkiszu. Wymieszać i podać.

Uwaga: jeśli gotujecie większą ilość orkiszu i chcecie, by sałatka starczyła Wam na drugi dzień, nie dodawajcie jabłka do całości. Jedynie do części, która będzie konsumowana.

sałatka orkiszowa z gorgonzolą

Smacznego.


What are your thoughts?