Brązowy ryż z warzywami i serem

Brązowy ryż z warzywami i serem

Brązowy ryż z warzywami i serem to kolejna z propozycji na lekkie danie, idealne na upały. Można go przygotować więcej i przechowywać w lodówce, tak by mieć gotowy posiłek na drugi dzień. Brązowy ryż z warzywami to danie, na które składa się tytułowy ryż, zielona fasolka szparagowa, pomidorki koktajlowe i ser.

ryż razowy z warzywami

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ponad 60 minut
Porcja dla 2 osób
Koszt: średni

Składniki:
200 g brązowego ryżu
250 g zielonej fasolki szparagowej
20 pomidorków koktajlowych
100-150 g sera fontiny (może być każdy rodzaj żółtego sera)
2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, polać zimną wodą, przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać. Odstawić do przestudzenia na około 30 minut.

Fasolkę szparagową umyć, odciąć jej końce i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować przez ok. 15 minut od momentu wrzenia wody. Odcedzić i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu.

Pomidorki koktajlowe umyć, pokroić na ćwiartki. Ser fontina pokroić w kostkę. Zieloną pietruszkę drobno posiekać. Następnie pomidorki, ser i pietruszkę dodać do ryżu. Dolać pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, opcjonalnie 2 łyżki soku z cytryny, ponadto sól i pieprz do smaku. Wszystko jeszcze raz wymieszać i podawać.

Smacznego.

 

 


What are your thoughts?