Sałatka grecka all’italiana

Sałatka grecka all’italiana

Sałatka grecka all’italiana to lekkie i delikatne danie na bazie makaronu. Jest to „chłodny” posiłek, idealny na upalne dni, do tego pełnowartościowy, pożywny i smaczny. Sałatka grecka all’italiana to świetny przepis na kolację z przyjaciółmi czy jako sałatka podczas wieczornego, letniego grillowania. Tym bardziej, że można ją przygotować wcześniej.

pasta_alla_greca

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
350-400 g makaronu penne (może być inny rodzaj krótkiego makaronu)
500 g pomidorków koktajlowych
200-250 g sera feta
1 łyżka drobno posiekanej bazylii + kilka listków do dekoracji
100 g czarnych oliwek bez pestki
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie mała czerwona cebulka i czosnek

Przygotowanie:
Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na ćwiartki. Oliwki odcedzić, opłukać pod wodą i przekroić na pół. Ser feta pokroić w kostkę.

Listki bazylii drobno posiekać.

Opcjonalnie posiekać również cebulkę; czosnek przecisnąć przez praskę.

Powyższe składniki wymieszać w dużej misce.

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą i dołożyć do pozostałych składników.

Dolać oliwy z oliwek (około 4-5 łyżek), dodać soli i pieprzu do smaku. Wymieszać.

Na wierzchu udekorować listkami bazylii.

sałatka makaronowa alla greca

Smacznego.


What are your thoughts?