Ciambellone z nutellą

Ciambellone z nutellą

Ciambellone z nutellą to ciasto, które podbije podniebienia zarówno dużych, jak i małych. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Świetnie nadaje się na śniadanie lub jako podwieczorek.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie ok. 60 minut
Porcja: okrągła forma na babkę o średnicy 22-24 cm
Koszt: niski

Składniki:
200 g cukru
4 jajka
300 g maki
150 ml mleka
100 ml oleju
16 g proszku do pieczenia
2 łyżki nutelli

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek.

Do żółtek dodać cukier i mieszać mikserem do otrzymania gładkiego i puszystego kremu. Następnie stopniowo dodawać mąkę i kontynuować mieszanie. Równocześnie dolać 100 ml mleka, by łatwiej było mieszać ciasto. Dodać proszek do pieczenia i olej. Wymieszać.

Do miski przełożyć 1/3 ciasta, dodać do niego 2 łyżki nutelli i dolać pozostałe 50 ml mleka. Dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywno i dodać do „białej” części ciasta. Wymieszać drewnianą łyżką, ruchem od dołu do góry.

Formę na babę wysmarować masłem, posypać mąką i wlać „białe” ciasto. Wyrównać powierzchnię. Na środek wyłożyć część ciasta z nutellą.

Ciambellone z nutellą piec w nagrzanym do 160 stopni piecyku przez ok. 60 minut (bez termoobiegu).

Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone w środku. Jeśli wykałaczka jest sucha i czysta, ciambellone z nutellą jest upieczone.

Po ostudzeniu, posypać cukrem pudrem.

ciambella z nutellą

Smacznego.


What are your thoughts?