Makaron z bakłażanem i orzeszkami piniowymi

Makaron z bakłażanem i orzeszkami piniowymi

Makaron z bakłażanem i orzeszkami piniowymi to pyszny i szybki obiad. Smaku dopełniają zielone oliwki i kapary.

makaron_z_bak-a-anem(1)

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ponad 30 minut + 1 godzina dla bakłażanów
Porcja dla 2 osób
Koszt: niski

Składniki:
200 g makaronu mezze maniche (może być inny rodzaj krótkiego makaronu)
1 średni bakłażan
1 łyżka kaparów
2 łyżki orzeszków piniowych
80 g zielonych oliwek
oliwa z oliwek
kilka listków bazylii
1 mała cebulka
sól do smaku

Przygotowanie:
Przygotowanie dania – makaron z bakłażanem i orzeszkami piniowymi – należy zacząć od umycia i pokrojenia bakłażana na grube plastry. Następnie plastry ułożyć warstwami na durszlaku. Każdą z warstw posolić. Odstawić na około 1 godzinę, by bakłażan wypuścił nadmiar wody. Następnie plastry bakłażana opłukać z soli, osuszyć na papierze kuchennym i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć bakłażana przez około 5 minut, aż się zarumieni.

Cebulkę drobno pokroić i również podsmażyć na 2 łyżkach oliwy z oliwek.

Orzeszki piniowe zarumienić na patelni.

Oliwki pokroić na drobniejsze kawałki.

Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miski. Dodać podsmażonego wcześniej bakłażana, cebulkę, orzeszki piniowe, oliwki; dodać kapary, posiekane liski bazylii oraz sól do smaku. Wymieszać.

Smacznego.


What are your thoughts?