Sałatka ryżowa z tuńczykiem i awokado

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i awokado

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i awokado to lekkie i zdrowe danie. We Włoszech różnego rodzaju sałatki na bazie ryżu stanowią samodzielny posiłek, zwłaszcza w czasie letnich upałów, kiedy nie ma się ochoty na nic ciepłego do jedzenia, a zwłaszcza na długie stanie w kuchni. Sałatka ryżowa z tuńczykiem i awokado jest bardzo łatwa to przygotowania. Jej smak dopełniają mini kulki mozzarelli oraz posiekana rukola.

sałatka ryżowa z tuńczykiem

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
300 g ryżu do sałatek
garść rukoli
250 g tuńczyka w oleju (może też być w sosie własnym)
1 awokado
250 g mini kulek mozzarelli
1-2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie można dodać kilka łyżek soku z cytryny.

Przygotowanie:
Ugotować ryż al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie wymieszać, by ryż się nie posklejał.

Tuńczyka odcedzić z oleju i rozgnieść widelcem. Rukolę i zieloną pietruszkę umyć i posiekać. Owoc awokado obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Kulki mozzarelli odcedzić. Wszystkie składniki dodać do ryżu i wymieszać. Dolać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie dodać kilka łyżek soku z cytryny.

sałatka ryżowa z tuńczykiem

Smacznego.


What are your thoughts?