Sbrisolona z truskawkami

Sbrisolona z truskawkami

Ciasto sbrisolona typowe jest dla Północnej części Włoch, pochodzi z miasta Mantua. Jego nazwa pochodzi od słowa brisa, które to w dialekcie mantuańskim oznacza okruch (wł. briciola). Sbrisolona z truskawkami to proste do przygotowania ciasto; w środku wypełnione kremem i truskawkami.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie 45 minut
Porcja: tortownica o średnicy 22 cm
Koszt: średni

Składniki na ciasto:
300 g mąki
100 gram masła
1 jajko
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
8 g proszku do pieczenia

Składniki na krem:
200 ml śmietany kremówki
200 ml mleka
75 g cukru
25 g mąki
3 żółtka
300 g truskawek (jeśli ktoś lubi owocowe ciasta, może być więcej)

Dodatkowo: cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:
Do dużej  miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dwie łyżki cukru waniliowego. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło i końcówkami palców zacząć wyrabiać ciasto, by składniki zaczęły się łączyć i powstawała tzw. kruszonka. Następnie dodać jajko i kontynuować wyrabianie ciasta, cały czas tworząc ciasto w formie kruszkonki.
Ciasto przesypać do pojemnika, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

Przygotowanie kremu:
W garnuszku podgrzać mleko wraz ze śmietaną (nie doprowadzając do wrzenia). Do drugiego garnka wsypać mąkę, cukier i żółtka; ubijać mikserem. Następnie dolać mleko ze śmietaną i kontynuować ubijanie do połączenia wszystkich składników. Garnek postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki. Podgrzewać do momentu aż krem zgęstnieje. Przełożyć do głębokiego talerza, przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać łyżkę cukru i przełożyć na durszlak, by puściły nadmiar wody.

Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Na dno równomiernie wysypać 2/3 wcześniej przygotowanego ciasta. Następnie położyć połowę truskawek, na to wylać krem i położyć pozostałe truskawki. Na wierzchu rozsypać resztę ciasta i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez ok. 45 minut bez termoobiegu.

Po upieczeniu sbrisolona z truskawkami, posypana cukrem pudrem, jest pyszna.

sbrisolona z truskawkami

Smacznego.


What are your thoughts?