Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie to szybki w przygotowaniu, pyszny deser; do tego zdrowy, bo owocowy. Schłodzone, dojrzałe i soczyste truskawki w czekoladzie to dobry pomysł na „coś słodkiego” w upalne, letnie dni. Na pewno zaskoczycie nimi Waszych gości.

truskawki w czekoladzie

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut + minimum 15 minut chłodzenia w lodówce
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
500 g dużych truskawek
200 g gorzkiej czekolady
50 g drobno posiekanych migdałów bez skórek

Przygotowanie:
Truskawki dokładnie umyć pozostawiając zielone ogonki. Osuszyć.

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Przygotować dużą formę lub talerz i wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą truskawkę zanurzać do 3/4 w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie, delikatnie ją obracając. Czubki truskawek obtaczać w posiekanych migdałach, następnie truskawki układać na przygotowanej wcześniej formie.

Gotowe truskawki w czekoladzie wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut, do momentu kiedy czekolada nie stężeje.

Smacznego.


What are your thoughts?