Sałatka makaronowa z gorgonzolą i pomidorkami

Sałatka makaronowa z gorgonzolą i pomidorkami

Sałatka makaronowa z gorgonzolą i pomidorkami to lekkie i smaczne danie na bazie makaronu. Podajmy ją na zimno. Wszystkie składniki tworzą zdrowe i pożywne danie. Sałatka makaronowa z gorgonzolą jest idealna na obiad podczas upalnych dni, czy też na kolację na świeżym powietrzu ze znajomymi.

salatka makaronowa z gorgonzolą

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
400 g makaronu farfalle
200 g pikantnego sera gorgonzola (zamiennikiem może być ser rokpol, albo inny ser pleśniowy o pikantnym smaku)
80 g czarnych oliwek bez pestek
400 g pomidorków koktajlowych
80 g rukoli
100 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
2 łyżki kaparów w occie
pół łyżeczki kminku w proszku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól (opcjonalnie)
mała, drobno posiekana, czerwona cebulka (również opcjonalnie)

Przygotowanie:
Makaron farfalle ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i polać zimną wodą. Przełożyć do miski, dolać dwie łyżki oliwy z oliwek i wymieszać.

Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, czarne oliwki przekroić na pół. Następnie oba składniki dodać do makaronu i wymieszać.

Rukolę umyć, osuszyć, następnie dodać do makaronu.

Orzechy włoskie pokroić na drobniejsze kawałki i uprażyć na patelni ok. 3-4 minut. Dodać do makaronu.

Ser gorgonzola pokroić w kostkę. Dodać do sałatki, gdy makaron jest już dobrze ostudzony (tak by ser się nie rozpuścił).

Na koniec dodać pozostałe składniki tj. dwie łyżki kaparów, pół łyżeczki kminku, resztę oliwy z oliwek, opcjonalnie posiekaną cebulkę i, jeśli to konieczne, doprawić solą.

Smacznego.


What are your thoughts?