Muffiny z szynką i serem

Muffiny z szynką i serem

Muffiny z szynką i serem są prostą i szybką do przygotowania przekąską, o delikatnym smaku. Smakują zarówno dużym, jak i małym. Są idealne na różnego rodzaju imprezy. Raczej mało prawdopodobne, że podane podczas jakiekolwiek przyjęcia, muffiny z szynką i serem, zostaną Wam na drugi dzień. Zazwyczaj rozchodzą się jak świeże bułeczki.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 15 minut + pieczenie ok. 20 minut
Porcja na ok. 12 muffinów
Koszt: niski

Składniki:
250 g mąki
200 ml mleka
40 ml oleju
2 jajka
150 g gotowanej szynki (może być w plasterkach lub w jednym kawałku)
100 g sera scamorza, mozzarella (najlepiej pakowanego próżniowo) lub provola (może też być inny ser np. emmental)
30 g tartego parmezanu
1 torebka proszku do pieczenia (16 g)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Do miski wbić dwa jajka , dolać mleko i olej, następnie wymieszać trzepaczką lub widelcem.

W następnej kolejności dodać mąkę, tarty parmezan, proszek do pieczenia, sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszać wszystkie składniki.

Gotowaną szynkę i ser pokroić na kawałki i dodać do przygotowanego ciasta na muffiny. Wymieszać.

Wlać ciasto do wyłożonych papilotkami form na muffiny, wypełniając je do 3/4 wysokości.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika muffiny z szynką i serem ostudzić.

muffiny z szynką

Smacznego.


What are your thoughts?