Crostata z ricottą i dżemem

Crostata z ricottą i dżemem

Crostata z ricottą i dżemem wiśniowym to pyszne i delikatne ciasto. Idealne na popołudniową przekąskę, czy jako akompaniament do kawy. Swoim smakiem podbije najbardziej wymagające podniebienia. Po zrobieniu tego ciasta, gwarantuję, że crostata z ricottą stanie się jednym z Waszych ulubionych ciast.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. pół godziny plus + pieczenie ok. 30 minut
Porcja: okrągła forma do tart o średnicy 24 cm
Koszt: niski

Składniki na ciasto:
300 g mąki
150 g masła
1 jajko
70 g cukru pudru

Składniki na krem:
300-350 g ricotty
2 łyżki cukru
1 lekko roztrzepane jajko
tarta skórka z połowy cytryny
pół słoika dżemu wiśniowego ok. 150 g (może być też dżem jeżynowy, którego smak bardzo dobrze komponuje się z ricottą)

Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, uformować kulkę; owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.

W międzyczasie ricottę rozgnieść widelcem; dodać cukier i wymieszać. Dodać startą na drobnej tarce skórkę z połowy cytryny oraz lekko roztrzepane jajo. Wszystkie składniki porządnie wymieszać.

Ciasto przekroić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i wyłożyć nią formę do tarty. Nakłuć widelcem. W następnej kolejności na ciasto wyłożyć krem z ricotty, a na nim rozsmarować dżem wiśniowy. Na koniec rozwałkować drugą część ciasta i położyć na wierzch.

Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut.

Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?