Piadine ze szpinakiem i ricottą

Piadine ze szpinakiem i ricottą

Piadine ze szpinakiem i ricottą to okrągłe „pierożki”, wypełnione farszem ze szpinaku i ricotty. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie nadają się na imprezy, jako przystawka do kolacji, czy też do pogryzania podczas letniego grillowania. Piadine ze szpinakiem i ricottą robi się bardzo szybko. Smaczne także na drugi dzień.

piadine ze szpinakiem

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 60 minut + pieczenie 15-20 minut
Porcja na około 10-12 piadin
Koszt: niski

Składniki na ciasto:
250 g mąki
120 ml mleka
30 ml oleju
płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:
200 g mrożonych liści szpinaku
50 g ricotty
oliwa z oliwek
ząbek czosnku

Opcjonalnie można dodać drobno pokrojony plasterek gotowanej szynki.

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, podsmażyć ząbek czosnku i wyjąć go. Na patelnię wrzucić mrożone liście szpinaku i podsmażyć je zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przestudzić. Ricottę rozgnieść widelcem i dodać do szpinaku. Dobrze wymieszać farsz.

Ze wszystkich składników zagnieść szybko ciasto. Podsypywać mąką, jeśli to konieczne. Następnie na stolnicy posypanej mąką, cienko rozwałkować ciasto i, najlepiej szklanką, wycinać z niego okrągłe placuszki.

Na połowę placuszków wyłożyć przygotowany wcześniej farsz, następnie każdy z nich przykryć drugim placuszkiem i skleić palcami. Na brzegach odcisnąć ząbki widelca. Pozostałe ciasto jeszcze raz rozwałkować i powtórzyć czynność.

Piadine ze szpinakiem posmarować oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 minut.

Smacznego.


What are your thoughts?