Spaghetti z pomidorkami i serem feta

Spaghetti z pomidorkami i serem feta

Spaghetti z pomidorkami i serem feta to pyszny, lekki obiad. W sam raz na upalne, letnie dni, kiedy to stanie w kuchni i gotowanie jest ostatnią czynnością, na którą mamy ochotę. Spaghetti z pomidorkami i serem feta jest gotowe w mniej niż 30 minut. Zapewniam, że będzie smakowało wszystkim, nawet najmłodszym.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja dla 2-3 osób
Koszt: niski

Składniki:
250 – 300 g makaronu spaghetti
250 – 300 g pomidorków koktajlowych (ok. 8-10 na osobę)
100 g sera feta
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
listki bazylii
tarty parmezan do posypania

Opcjonalnie można dodać garść czarnych oliwek i łyżkę kaparów.

Przygotowanie:
Nastawić wodę, posolić i ugotować makaron spaghetti al dente.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć ząbek czosnku i wyjąć go.

Pomidorki umyć, pokroić na ćwiartki, wrzucić na patelnię i podsmażyć kilka minut. Dodać również kilka listków bazylii.

Ser feta rozgnieść widelcem i dodać do pomidorków. Podgrzewać pod przykryciem do momentu, aż ser feta się rozpuści i przyjmie  kremową konsystencję. Uwaga na pomidorki, żeby ich za bardzo nie rozgotować.

Ugotowany i odcedzony makaron dodać do sosu, wymieszać podgrzewając.

Spaghetti z pomidorkami i serem feta rozłożyć na talerze, przyozdobić listkami bazylii, posypać pieprzem i tartym parmezanem.

Smacznego.


What are your thoughts?