Melon z szynką parmeńską

Melon z szynką parmeńską

Oto kolejny klasyk kuchni włoskiej – melon z szynką parmeńską – czyli słynna włoska przystawka prosciutto e melone. Jest to danie, którym Włosi „chłodzą się” w upalne lato; łączy w sobie świeżość i słodki smak melona wraz ze zdecydowanym smakiem szynki parmeńskiej.

Generalnie nie istnieje żaden określony przepis, by przygotować tę pyszną przekąskę. Bardzo ważne jest, by melon przed podaniem był dobrze schłodzony.

Ilość składników również zależy od ilości osób, dla których melon i szynka parmeńska będą przygotowane.

Dodatkowo nie potrzeba wiele czasu na zrobienie tej przystawki, by zachwycić podniebienia gości.

Potrzebne do niej są wyżej wymienione dwa produkty tj. cienko pokrojone plasterki szynki parmeńskiej oraz obrany ze skórki, pozbawiony pestek i miąższu, dojrzały melon.

Przystawkę tę można prezentować na różne sposoby. Moje dwie propozycje jak podać melon z szynką parmeńską to:

    1. tradycyjnie tj. pokroić melon na kawałki i każdy z nich owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej;melon z szynką
    2. jako „szaszłyki” – na długie wykałaczki nabijać na przemian kawałek melona, następnie pół plasterka szynki parmeńskiej.melon z szynka

Smacznego.


What are your thoughts?