Makaron z ricottą i orzechami

Makaron z ricottą i orzechami

Makaron z ricottą i orzechami to dobra pomysł na obiad zamiast makaronu z sosem pomidorowym. Tym razem sos przyrządzony jest z ricotty. Jest to szybkie i delikatne danie, w sam raz, gdy nie macie ochoty stać długo w kuchni i gotować.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
320 – 350 g makaronu (odpowiedni jest praktycznie każdy rodzaj makaronu, może być zarówno krótki makaron, jak i długi np. spaghetti czy tagliatelle)
250 g sera ricotta
50 g orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych można użyć migdałów)
30 g tartego sera pecorino
ząbek czosnku
zielona pietruszka
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.

W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć ząbek czosnku i wyjąć go jak się zarumieni. Zieloną pietruszkę posiekać i dodać na patelnię.

W misce wymieszać ser ricotta wraz z tartym serem pecorino, dodać soli i pieprzu do smaku.

Orzechy laskowe pokroić na drobniejsze kawałki i zrumienić na patelni.

Odlać kilka łyżek wody z gotującego się makaronu. Gdy makaron jest gotowy, odcedzić go, przełożyć na patelnię z oliwą z oliwek i pietruszką; wymieszać podgrzewając ok. 1 minuty. Następnie dodać ser ricotta, porządnie wymieszać, dolewając wcześniej odlanej wody, tak by rozrzedzić sos. Na koniec makaron z ricottą zmieszać z orzechami laskowymi.

Smacznego.


What are your thoughts?