Crostata z kremem i dżemem wiśniowym

Crostata z kremem i dżemem wiśniowym

Crostata z kremem i dżemem wiśniowym, zwana we Włoszech crostata amalfitana to typowy dla tej części Włoch, czyli Wybrzeża Amalfitańskiego, wypiek. Crostata z kremem i dźemem wiśniowym to delikatny, przywołujący lato specjał z Centralno-Południowych Włoch.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ponad 30 minut + pieczenie ok. 40 minut
Porcja: okrągła forma do tart o średnicy 28 cm
Koszt: średni

Składniki na ciasto:
600 g mąki
200 g masła w temperaturze pokojowej
150 g cukru pudru
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
tarta skórka z 1 cytryny (opcjonalnie)

Składniki na krem:
500 ml mleka
3 żółtka
3 łyżki mąki
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
skórka z cytryny

Dodatkowo:
dżem wiśniowy lub wiśnie w syropie (ilość według uznania)
cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników, następnie owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Następnie ciasto podzielić na pół. Jedną część ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy formy, tak by wyłożyć nim boki formy. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, wysypać groch lub fasolę i podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 10-15 minut.

Przygotowanie kremu:
Mleko podgrzać wraz z obraną skórką z cytryny. Żółtka ubić z cukrem na gładki krem, następnie dodać mąkę, wymieszać i dodać do przestudzonego mleka, z którego wcześniej została usunięta skórka z cytryny. Mleko wraz z kremem mieszać na wolnym ogniu, tak by nie potworzyły się grudki, a masa stała się jednolita. Mieszać aż krem zgęstnieje. Następnie lekko przestudzić i wylać na podpieczone ciasto.

Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nią krem i skleić ze spodem. Lekko nakłuć. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut. Jeśli ciasto zacznie za szybko się rumienić, obniżyć temperaturę.

Po wyjęciu z piekarnika crostatę z kremem i dżemem wiśniowym przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?