Tarta wiejska z szynką i grillowaną cukinią

Tarta wiejska z szynką i grillowaną cukinią

Tarta wiejska z szynką i grillowaną cukinią to pyszna i łatwa do zrobienia zapiekanka z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Dobra jako przystawka lub danie na kolację.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie ok. 30 minut
Porcja dla 4-6 osób
Koszt: średni

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej okrągłego)
200 g mrożonej grillowanej cukinii*
150 g sera scamorza
100 g gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
sól i pieprz do smaku

*Ja używam gotowej mrożonki z grillowaną cukinią. Jeśli w Polsce jest trudność z jej zakupem, grillowane cukinie można przygotować samemu. Cukinie pokroić wzdłuż na plastry i „zgrillować” na patelni lub w piecyku.

Przygotowanie:
Zgrillowane plasterki cukinii pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski, następnie dodać pokrojone w kostkę szynkę gotowaną i ser scamorza. Dodać soli i pieprzu do smaku. Wszystko wymieszać.

Formę do tart wyłożyć ciastem francuskim wraz z papierem do pieczenia; nakłuć je widelcem, następnie wyłożyć wcześniej przygotowany „farsz” z cukinii, szynki i sera. Wystający z formy nadmiar ciasta francuskiego zawinąć do środka, tworząc ozdobny brzeg.

tarta wiejska_2

Tartę wiejską z szynką i grillowaną cukinią piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut.

Smacznego.


What are your thoughts?