Zapiekane fusilli z tuńczykiem

Zapiekane fusilli z tuńczykiem

Zapiekane fusilli z tuńczykiem i sosem pomidorowym to danie odpowiednie na każdą okazję. Szybkie i mało skomplikowane do przygotowania. Ponadto dobry pomysł na danie z rybą.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ponad 30 minut + zapiekanie ok. 15 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
320 – 350 g makaronu fusilli
160 g tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
500 ml passaty
150 g sera mozzarella (pakowanego próżniowo) lub scarmorza
cebulka według smaku
oliwa z oliwek
drobno posiekana zielona pietruszka
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulkę, podsmażyć. Dodać tuńczyka, podsmażyć kilka minut, następnie dolać passatę i trochę wody. Dodać soli i pieprzu do smaku. Gotować pod przykryciem 15 minut.

Makaron fusilli ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i dodać do sosu pomidorowego z tuńczykiem; posypać sporą ilością posiekanej zielonej pietruszki; wymieszać. Naszykować naczynie żaroodporne i przełożyć do niego makaron z sosem. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę ser mozzarella.

Nagrzać piecyk do 180 stopni i zapiekać fusilli z tuńczykiem i sosem pomidorowym przez 10 minut na termo obiegu. Następnie przestawić na opcję grill na 5 minut.

Smacznego.


What are your thoughts?