Sałatka wiejska po włosku

Sałatka wiejska po włosku

Sałatka wiejska po włosku – może niezupełnie lekka i mało kaloryczna, ale za to bardzo smakowita. Składa się ze świeżych liści szpinaku, ziemniaków oraz podsmażonego boczku. Jej smak podkreśla glassa gastronomiczna. Polecam.

salatka2

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut + gotowanie ziemniaków
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
200 g boczku
600 g ziemniaków
100 g liści młodego szpinaku
oliwa z oliwek
glassa gastronomiczna (na bazie octu balsamicznego)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie obrać je i pokroić w kostkę.

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, bez dodatku oliwy z oliwek.

Ziemniaki pokrojone w kostkę wymieszać wraz z boczkiem, dodać liście szpinaku i ponownie wymieszać. Dolać oliwy z oliwek, soli i pieprzu do smaku. Rozłożyć na talerzyki i polać octem balsamicznym.

Smacznego.


What are your thoughts?