Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami to przepis, który musicie koniecznie wypróbować. Był już makaron z udziałem szparagów, była zapiekanka, a teraz przyszła kolej na risotto. Pyszne, delikatne danie; bardzo popularne we Włoszech.

risotto ze szparagami

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: powyżej 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
300 – 350 g ryżu do risotto
250 – 300 g szparagów lub 1 pęczek
cebula według uznania
ok. 1 l wywaru z kostki rosołowej warzywnej lub własny wywar z warzyw
łyżka masła
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
tarty ser grana padano lub parmezan

*Niektóre przepisy na risotto przewidują dodanie wina. Ja ze względu na małe dzieci pomijam ten krok. Jeśli ktoś z Was jest chętny, wino – wystarczy pół szklanki – należy dolać po podsmażeniu ryżu, gdy końcówki ziarenek będą przezroczyste. Należy odczekać aż wino wyparuje. 

Przygotowanie:
Szparagi umyć; odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić na ok. 2 cm kawałki.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i podsmażyć. Dodać szparagi, wymieszać z oliwą i cebulką. Wrzucić ryż, uprażyć (ewentualnie dolać wino) i dolać wywaru, by zakrył on ryż. Mieszać od czasu do czasu, by ryż nie przywarł do garnka. Dolać kolejną porcję wywaru, gdy ryż wchłonie poprzednią. Ryż gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec należy wygotować całkowicie wywar.

Risotto ze szparagami zdjąć z ognia; dodać łyżkę masła, tartego sera grana padano lub parmezanu i wymieszać.

Smacznego.


What are your thoughts?