Quiche ze szparagami

Quiche ze szparagami

Quiche ze szparagami to pyszna tarta, delikatna w smaku i łatwa do zrobienia. We Włoszech szparagi, zwłaszcza w sezonie, wykorzystywane są do przygotowywania wielu dań.

quiche ze szparagami

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie ok. 40 minut
Porcja: forma do tarty o średnicy 24 cm
Koszt: średni

Składniki na ciasto*:
250 g mąki
150 g masła
3-4 łyżki zimnej wody
szczypta soli

* Można użyć gotowego ciasta brisée lub ciasta francuskiego.

Składniki na farsz:
300 g szparagów lub 1 pęczek
200 ml śmietany do gotowania
100 g startego sera żółtego ementaler
gałka muszkatołowa
3 jajka
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Szparagi umyć, odciąć twarde końce. W garnku nastawić wodę, posolić. Gdy wrze, wrzucić do niej szparagi i ugotować ok. 12-18 minut (w zależności od ich grubości). Odcedzić i przestudzić. Następnie połowę szparagów można pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki, a część zostawić w całości.

Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą formę do tarty o średnicy 24 cm.

quicheasparagi4

Ciasto nakłuć widelcem, podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika.

W misce roztrzepać jajka wraz ze śmietaną do gotowania i startym serem ementaler. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać. Otrzymaną masę zmieszać z pokrojonymi szparagami, następnie wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć całe szparagi.

Można w ogóle nie kroić szparagów na kawałki. W takim wypadku masę z jajek, sera i śmietany należy wylać na ciasto, a na wierzchu poukładać szparagi w całości.

quicheasparagi3

Quiche ze szparagami piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni  przez ok. 40 – 45 minut. Jeśli wierzch będzie się za bardzo przypiekał, należy go przykryć folia aluminiową.

Smacznego.


What are your thoughts?