Sałatka z warzywami orkiszowo – jęczmienna

Sałatka z warzywami orkiszowo – jęczmienna

Sałatka z warzywami orkiszowo – jęczmienna to kolejna z moich propozycji z wykorzystaniem ziaren. Sałatka z warzywami orkiszowo – jęczmienna jest daniem delikatnym i z pewnością bardzo fit. Idealna jako samoistny posiłek w upalne, letnie dni lub jako akompaniament do grillowanego mięsa.

salatkaorkiszfarro

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. pół godziny
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
150 g ziarna orkiszu
150 g ziarna jęczmienia
2 średnie marchewki
2 średnie cukinie
oliwa z oliwek
cebulka według gustu (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Marchewki obrać i umyć. Cukinie umyć. Następnie warzywa pokroić w paseczki o długości ok. 2-3 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulkę (ja do tej sałatki nie dodaję); wrzucić pokrojone warzywa, podsmażyć, dolać odrobinę wody, przykryć pokrywką i gotować ok. 10-15 minut aż woda wyparuje. Marchewka i cukinia powinny być chrupiące i nierozgotowane.

Ziarna orkiszu i jęczmienia ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć na patelnię z warzywami. Wszystko wymieszać, dodać soli i pieprzu do smaku. Następnie przełożyć do salaterki.

Smacznego.


What are your thoughts?