Rolada caprese, wł. rotolo caprese

Rolada caprese, wł. rotolo caprese

Rolada caprese, wł. rotolo caprese, to połączenie składników włoskiej sałatki caprese z ciastem na pizze. Nazwa caprese pochodzi od nazwy wyspy Capri (Region Kampania). W skład sałatki wchodzą pomidory, mozzarella, bazylia. Tym razem moja propozycja to nie tradycyjna sałatka caprese, lecz jej składniki, zawinięte w ciasto do pizzy i upieczone.

caprese4

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + pieczenie ok. 20 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki
opakowanie ciasta na pizzę
250 g sera mozzarella
250 g pomidorków koktajlowych
listki bazylii
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Pomidorki umyć, pokroić w plasterki, wrzucić na sitko i odsączyć nadmiar wody (im dłużej tym lepiej). Mozzarellę wyjąć z torebki, pokroić w plasterki, położyć w drugim sitku i również ją odsączyć (możecie użyć mozzarelli pakowanej próżniowo, wtedy ta czynność jest niepotrzebna).

Rozłożyć ciasto na pizzę, ułożyć na nim plastry mozzarelli, na to wyłożyć pomidorki, kilka umytych listków bazylii, dodać soli i pieprzu do smaku.

caprese

Zwinąć ciasto w „roladę”. Wierzch posmarować oliwą z oliwek.

caprese2

Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 15-20 minut.

caprese3

Kiedy rolada caprese jest upieczona, wyjąć z piekarnika i przestudzić. Ostrym nożem pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm.

caprese6

Smacznego.


What are your thoughts?