Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi

Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi

Gnocchi, to jeden z przysmaków kuchni włoskiej. Można je porównać do naszych kopytek. Tytułowe gnocchi alla sorrentina to przysmak kuchni włoskiej, znany na całym świecie, serwowany w wielu restauracjach. Danie to jest typowe dla regionu Kampania. Kluseczki te przygotowuje się z ziemniaków i mąki, następnie zapieka w piekarniku z sosem pomidorowym wraz z dodatkiem tartego parmezanu i mozzarelli.

gnocchi alla sorrentina

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + gotowanie ziemniaków + gotowanie gnocchi + 15-20 minut zapiekanie
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki na gnocchi:
1 kg ziemniaków
300 g mąki
1 jajko
sól według uznania

Dodatkowo:
250 g sera mozzarella
50 g tartego parmezanu

Składniki na sos pomidorowy:
500 ml passaty
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
sól do smaku

Przygotowanie sosu pomidorowego:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć ząbek czosnku i wyjąć go, gdy się zarumieni. Wlać passatę, odrobinę wody, posolić, dodać kilka listków bazylii i gotować ok. 20-30 minut. Mieszać od czasu do czasu.

Przygotowanie gnocchi:
Mozzarellę pokroić w kostkę i odstawić na bok.

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie (ok. 20-30 minut). Odcedzić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek i przecisnąć ziemniaki przez praskę. Dodać jajko, sól i zagnieść ciasto, by miało jednolitą konsystencję. Ciasto podzielić na kilka części i z każdej z nich uformować wałek o grubości ok. 2 cm. Następnie pokroić na kawałki ok. 1 cm, i na każdym z nich odcisnąć ząbki widelca. Gnocchi układać na ściereczce posypanej mąką.

Zagotować wodę, posolić, dolać oliwy z oliwek. Gnocchi włożyć do wrzącej wody. Kiedy zaczną wypływać na powierzchnię, wyjąć łyżką cedzakową. Przełożyć  do naczynia żaroodpornego, wlać przygotowany wcześniej sos pomidorowy i wymieszać. Na wierzchu posypać tartym parmezanem i ułożyć pokrojony w  kostkę ser mozzarella. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10-15 minut, a następnie przełączyć na tryb grilla na 5 minut.

Wyłożyć na talerze i zjeść ze smakiem.

gnocchi alla sorrentina

Smacznego.


What are your thoughts?