Gnocchi z sera ricotta

Gnocchi z sera ricotta

Gnocchi z sera ricotta z sosem pomidorowym to lekkie i delikatne danie. Szybko się je przyrządza i na pewno zachwycą Was swoim smakiem.

Trudność:  łatwe
Czas przygotowania: ok. pół godziny + gotowanie
Porcja dla 2 osób
Koszt: niski

Składniki na gnocchi:
250 g ricotty (najlepiej owczej)
150 g mąki
50 g tartego parmezanu lub sera pecorino
szczypta gałki muszkatołowej
sól

Składniki na sos pomidorowy:
250 ml passaty
oliwa z oliwek
cebulka według uznania
kilka listków bazylii
sól

Przygotowanie sosu pomidorowego:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulkę, dolać passaty i trochę wody, dodać kilka listków bazylii, posolić. Gotować ok. 20 minut.

Przygotowanie gnocchi z sera ricotta:
Ser ricotta przełożyć na sitko i zostawić, najlepiej na całą noc w lodówce, by odcedzić nadmiar wody.

Następnie przełożyć go do miski, dodać mąkę, tarty ser parmezan, sól, szczyptę gałki muszkatołowej. Zagnieść ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję. Podsypywać mąką, jeśli to konieczne.

Odrywać po kawałku ciasta i rolować, by otrzymać długie wałki o średnicy ok. 1 cm. Pokroić je na kawałki o długości ok. 1 cm, następnie formować kulki dłońmi posypanymi mąką. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i utworzyć w niej dołek.

gnocchi_surowe

Nastawić wodę, posolić. Do wrzącej wody wkładać gnocchi. Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię, przez ok. 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.

Gotowe zmieszać z ciepłym sosem pomidorowym, przyozdobić listkiem bazylii i podać.

gnocchiricotta3

Smacznego.


What are your thoughts?