Parmezanowe ciasteczka

Parmezanowe ciasteczka

Parmezanowe ciasteczka – wł. frollini di parmigiano – to pyszne wytrawne i kruche ciasteczka. Stanowią świetną przekąskę w ciągu dnia, jak również do chrupania podczas aperitivo.

frollini2

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 30 minut + 10 minut pieczenie
Porcja dla 6-8 osób
Koszt: niski

Składniki:
150 g masła
75 g tartego parmezanu
225 g maki
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
sól według uznania
mak i sezam
białko (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Do miski włożyć masło w temperaturze pokojowej, dodać tarty ser parmezan, mąkę, jajko, sól i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.

Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia.

Okrągłą foremką wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można też wycinać inne kształty: kwiatuszki, gwiazdki itp.) .

Parmezanowe ciasteczka można posmarować roztrzepanym białkiem, następnie posypać makiem lub sezamem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.

Smacznego.


What are your thoughts?